HALAL CERTIFICATES 2014

Shaklee ..Halal atau tidak? Gunakan tanpa was was...


Oleh kerana kat botol Shaklee yang kecik atau besar tak pernah lekat sijil halal, kalau lekat pun, macam nampak kan? :P Maka kengkadang orang tanya Shaklee ni halal tak? Lebih-lebih lagi bila kat softgel ada tulis 'bovine'. Kalau sesapa tak tahu, bovine ni nama lain bagi lembu. 


Ya, Shaklee halal. Jom tengok sijil halal Shaklee yang dikeluarkan oleh 'Jabatan Agama Islam US', atau nama pendek dia ISA. Ni sijil tahun 2014, dikeluarkan pada Januari 2014. Siap tulis list nama vitamins kat situ lagik. Lagipun, Shaklee guna bovine yang disembelih (purified).

Sijil Halal terbaru 2014


Kenapa bukan JAKIM yang keluarkan sijil halal untuk Shaklee?JAKIM hanya keluarkan sijil halal untuk produk yang produced kat Malaysia. Untuk Malaysian product pun kemain susah JAKIM nak pantau satu-satu, tetiba pulak dia nak pantau international product?


Lagipun salah satu syarat untuk pastikan kehalalan product adalah dengan melawat premis tempat menghasilkan product tu. Errr, banyak duit pulak JAKIM nak pi fly ke US? Minyak Yuyi yang kontroversi tu pun belum setel, restoran-restoran kat KLCC & kat hotel-hotel KL pun belum habis check, dah nak kena pi US pulak?

Jadi nya, untuk international product, serahkan kepada badan yang jaga hal ehwal Islam kat sana. Diorang lebih arif. Kalau sekalipun kite travel overseas, bila nak makan kat restoran pak arab ke, kite takkan tanya 'Eh awak ni dh dapat sijil JAKIM tak?' Takkan kan? Mesti kita refer kepada Islamic Council negara masing-masing.


Ubat n supplement mmg tak diletak logo halal pada botol. Enough jika brand tu dah dapat certificate. Try g intai ubat batuk n vitamin kt farmasi ada tepek logo halal x?? Kompem takde! Ifmakanan yes kene tepek logo halal.


Jadi, usah ragu-ragu ok!! Shaklee Halal.. Itu satu. Lagi satu, ianya produk semulajadi. Kita kadang dengar makcik pakcik yang dah berumur tetap kena kanser walaupun rajin makan supplement. Betul tak?

Sebab apa pengamal supplement tegar ni kena jugak kanser?

Try check supplement dia brand apa. Try check cara proses supplement tu macam mana & the ingredient. Atau kalau susah sangat, try check, dalam botol supplement tu ada silica gel tak? Kalau dalam botol supplement tu ada silica gel tu, bermakna supplement tu memang merbahaya untuk kesihatan jangka panjang kerna ia merupakan supplement sintetik.

Hati- hati dengan supplement pilihan anda. Jangan sebabkan nak berjimat hari ini, akan menyesal tak sudah di hari tua. Ye lah, konon kata Shaklee mahal, tapi tak mahal sebenarnya kalau nak banding dengan pelbagai benefit yang kita dapat dan no side effect such as cancer atau penyakit kronik di hari tua kita nanti.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam sayang,
Aishah Nin
Call/Sms/WhatsApp : 012-7564158






















1 comment:

nur diyana said...

Terbaik kak aishah...good info..mohon share ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE