Sunday, 4 September 2016

Cara Mengatasi Masalah Kencing Manis dan Darah Tinggi Sepanjang Kehamilan

Risiko kencing manis/diabetis terhadap ibu hamil dan bayi :

- BERAT BAYI melebihi 4kg (macrosomia) dan menyebabkan kesukaran swmasa bersalin

- Gula darah bayi adalah terlalu rendah (hypoglycemia) dan tahap mineral yang rendah.

- Sakit kuning (jaundice)

- Kemungkinan bayi mati dalam kandungan.

- Kemungkinan bayi cacat

- Air ketuban berlebihan (polyhydramnions)Antara cadangan suplemen :

1. Energizing Soy Protein (ESP) - Kajian mendapati pesakit Diabetes yang mengikuti diet 'Low Glysemic Index', selama 6 bulan mempunyai kawalan gula darah yang lebih baik dan kurang berisiko untuk sakit jantung berbanding pesakit Diabetes yang mengikuti diet yang lain. 


Indeks Glisemik menetapkan tahap karbohidrat berdasarkan kesannya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang cepat dicernakan mempunyai tahap gula dalam darah yang tinggi manakala, tahap glisemik indeks yang rendah melepaskan gula ke dalam sistem secara perlahan. 

Mengekalkan tahap gula dalam darah yang rendah amat penting bagi mengurangkan berat badan dan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

ESP adalah minuman soya yang mempunyai kandungan Indeks Glisemik yang rendah.

Oleh itu, ia mampu membantu tubuh pesakit diabetes mengawal kandungan gula dalam darah dan mengurangkan risiko komplikasi.

2. Omega Guard - Dalam satu kajian yang dijalankan, didapati diet yang mengandungi asid lemak omega-3 dapat merendahkan risiko untuk mendapat penyakit kencing manis dan masalah jantung. Satu kajian lain yang dijalankan oleh Universiti Massey telah dikeluarkan dalam jurnal ‘Nutrition and Metabolism’ menunjukkan omega-3 dapat meningkatkan metabolisma karbohidrat dan lemak. Keadaan ini akan mengawal kenaikan berat badan sekaligus mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit kencing manis ataupun penyakit jantung serta obesiti.


3. Ostematrix - Membekalkan Magnesium yang diperlukan ole pesakit kencing manis.

Pastinya, kita sebagai seorang bakal ibu akan memberikan yang terbaik untuk keperluan bakal bayi yang akan dilahirkan kelak.

Semoga dengan cadangan suplemen ini dapat membantu bakal ibu-ibu di luar sana yang mengalami masala kesiatan sepanjang kehamilan mereka.

Loves.
Aishah Nin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE