Tuesday, 18 August 2015

9 Tips Pengurusan Masa

Bismillahirahmanirrahim.

Belek punya belek google terjmpa entri mengenai pengurusan masa oleh Dr. Ramlan Hamzah ni.

So, Aishah copy paste aje ke blog Aishah untuk memudahkan pencarian dan boleh baca bila waktu lapang nanti...hihi


SELAGI ANDA TIDAK MENGURUSKAN MASA, SELAGI ITULAH ANDA TIDAK MENGURUSKAN APA-APA.

Terdapat beberapa panduan tentang pengurusan masa yang berkesan. Strategi ini dapat menjimatkan masa dan dapat meningkatkan hasil aktiviti belajar, hasil kerja rumah dan hasil tugasan harian anda dengan berkesan.


Berikut merupakan strategi tersebut;

1. Boleh Menangguhkan Kerja Tetapi Kerja Yang Tidak Penting.

Bukan semua menangguhkan kerja itu tidak baik tetapi anda perlu kenal pasti kerja jenis apa yang boleh ditangguhkan. Jika kerja-kerja yang hendak dilakukan itu tidak penting maka tangguhkan atau tinggalkan terus kerja-kerja tersebut. Contohnya anda merancang untuk ke rumah kawan untuk bersembang atau meminjam buku. Bagi menjimatkan masa anda boleh menangguhkan aktiviti ini. Anda boleh mencari masa terluang yang lain untuk melakukannya.

2. Tanya Soalan.

Ada masanya anda tidak tahu apa yang hendak dibuat. Ketika inilah anda perlu bertanya kepada diri sendiri. “Apakah perkara yang paling penting yang patut saya lakukan sekarang?” Apakah perkara atau kerja yang masih belum saya sempurnakan? Apakah masih ada lagi kerja rumah yang belum beres? Adakah saya telah menyiapkan tugasan untuk minggu hadapan?” Soalan-soalan ini akan dapat membantu anda mengenal pasti tugas yang belum selesai dan perkara penting yang perlu dilaksanakan.

3. Hindarkan Dari Melakukan Semua Perkara.

Terdapat individu cenderung untuk melaksanakan semua tugasan dan kerja yang ada. Memang benar sekiranya kerja anda siap anda akan berasa lega, tetapi perlu diingat jika beban kerja melebihi kemampuan anda maka hasilnya tidak akan berkesan. Anda sendiri tidak akan berpuas hati terhadap hasil yang tidak berkualiti yang anda telah usahakan. Hasil kerja yang baik datangnya dari usaha yang teliti dan berfokus. Pengurusan masa yang baik memerlukan anda menumpukan kepada tugas penting dan sedikit dalam masa yang telah ditetapkan. Pengurusan masa yang buruk berlaku apabila anda menumpukan terlalu banyak kerja yang kurang penting dalam masa yang tidak menentu.

4. Kenal Pasti Tenaga Yang Ada Dalam Diri Anda.

Tenaga yang ada di dalam diri anda tidak sepanjang hari tinggi. Ada kalanya anda akan berasa letih dan tidak bermaya dan ada ketikanya anda berada di dalam keadaan penuh semangat dan bertenaga. Apabila anda sedang bertenaga banyak kerja boleh dilakukan. Banyak buku yang boleh dibaca dan banyak kerja rumah yang boleh disiapkan, tetapi apabila tenaga anda berada pada tahap yang rendah maka satu kerja pun tidak boleh disiapkan. Oleh itu kenal pasti tenaga yang ada di dalam diri anda. Bilakah masa dan berapa lama kah ia dapat bertahan. Gunakan kekuatan ini untuk membantu anda di dalam melaksanakan tugas-tugas anda. Anda boleh melakukan kerja-kerja mental yang berat semasa tenaga anda berada pada tahap tinggi dan anda boleh melaksanakan kerja-kerja yang tidak melibatkan mental yang berat ketika tahap tenaga anda rendah.

5. Bezakan Tugas Yang Perlu Di Segerakan Dengan Tugas Yang Penting.

Prinsip penting dalam melaksanakan tugasan ialah anda perlu dapat membezakan perkara yang penting dengan perkara yang perlu disegerakan. Laksanakan dulu perkara yang perlu disegerakan kemudian baru beralih kepada perkara-perkara penting. Perkara-perkara penting tidak boleh dilupakan, ia perlu disiapkan seberapa segera yang boleh. Contohnya kerja rumah yang perlu disiapkan esok hari perlu disiapkan segera. Membuat kerja-kerja lain untuk minggu hadapan memang penting tetapi boleh ditangguhkan sehingga siap kerja rumah yang perlu disiapkan esok.
Businessman proud of his workstation

6. Kemaskan Meja Kerja Anda.

Otak anda akan menjadi serabut apabila meja anda berserabut. Terlalu banyak benda di atas meja akan mengganggu konsentrasi anda, anda akan keliru dengan keadaan meja anda. Hanya benda-benda penting saja yang perlu ada di atas meja belajar anda. Contohnya kalendar, jadual waktu aktiviti, jam, tempat alatan menulis dan juga buku-buku yang tersusun. Kekemasan meja akan menjimatkan masa anda dan membuatkan fikiran anda menjadi lebih tenang.

7. Belajar Bertenang.

Kerja keras memang baik. Sifat itu memang diperlukan oleh seorang individu. Namun, individu juga harus ada sifat-sifat tenang di dalam diri. Ketenangan akan membawa kedamaian. Kedamaian akan membawa kepada konsentrasi anda di dalam menjalankan tugas-tugas. Individu yang tenang akan dapat berfikir dengan waras dan dapat menyusun idea dengan lebih baik berbanding individu yang sering bersifat agresif dan kelam-kabut.

8. Elak Dari Berfikir Seperti Mat Jenin.

Berfikir boleh, tetapi berfikirlah secara realistik. Berfikir yang bukan-bukan boleh mengganggu pelaksanaan kerja yang anda telah dirancang. Individu yang suka berangan-angan akan mencuri masa lebih lama tanpa memberikan hasil yang berkesan. Angan-angan biasanya tidak disertai dengan rasional. Perkara yang tidak rasional akan membawa seseorang itu ke alam fantasi yang mengasyikkan. Ini buang masa namanya. Anda boleh berdoa tetapi bukan berangan-angan. Berfikirlah perkara yang masuk akal dan berdoa agar anda dapat melaksanakan tugas yang anda telah rencanakan.

9. Sediakan Senarai Semak.

Bagi memudahkan anda mengingat tugasan anda yang banyak, sediakan satu senarai semak yang menyenaraikan semua tugasan anda. Setelah tugasan selesai dilaksanakan, pastikan anda tandakan pada senarai. Aktiviti ini memudahkan anda melihat tugasan yang telah anda selesaikan dan tugasan yang masih belum dilaksanakan.
Harap anda dapat melaksanakan tip-tip tersebut agar pengurusan masa anda lebih baik dan hasil kerja anda akan lebih berkesan dan berkualiti.
Sharing with loves,

Aishah Nin
Your Trusted SID
ID Shaklee : 852748
Call/Sms/WhatsApp : 012-764158

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE