Thursday, 11 December 2014

Fadhilat Zikir Ya Hayyu Ya Qayyum

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


63. Al Qayyum

The Self Subsisting Sustainer Of All

Yang Maha Berdiri Sendiri-Nya / Maha Mandiri / Hidup Sendiri- Dialah yang memegang seluruh alam semesta, iaitu baik ZatNya, SifatNya, Af’alNya. Juga membuat berdirinya apa-apa yang selain Dia. DenganNya pula berdirinya langit dan bumi ini.

Fadhilat :

  • Sesiapa yang mengulangi ‘Ya Qayyuum’, InsyaAllah tidak akan kecundang dalam kelalaian.

  • Jika dizikirkan‘Ya Hayyu Ya Qayyuum’ daripada waktu Subuh sehingga terbit matahari, InsyaAllah akan dapat menghilangkan keletihan dan kemalasan.

  • Sesiapa menyebut ‘Ya Qayyuum’ sebanyak mungkin, InsyaAllah ia akan memperolehikemuliaan dan kehormatan.

  • Apabila dibaca keduanya (Ya Hayyu Ya Qayyuum) setiap hari diwaktu malam yang sunyi sebanyak 1000 kali, InsyaAllah akan dikabulkan hajatnya dan akan menjadihartawan dan dermawan serta disenangi kawan dan disegani lawan juga terserlahkewibawaannya.

  • Imam Ghazali berkata bahawa sesiapa yang ingin memperolehi harta yang banyak lagiberkat, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin
    berwibawa, ditakuti musuh & ingin menjadi insan yang terhormat, maka zikir lah dengan“Ya Hayyu Ya Qayyuum…” sebanyak 1000 X setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara berterusan, InsyaAllah akantercapai segala hajat.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perlulah dijadikan amalan setiap hari dan istiqamah untuk membacanya. Bukan hanya baca 1-2x sahaja. Ibarat asah pisau. Perlu diasah setiap hari umtuk mendapat tajam yang diingini.

Insyaallah, bila istiqamah keajaiban itu pasti datang pada waktu yang tepat.

Semoga ilmu ini memberi manfaat kepada kita semua :)


4 comments:

Kakzakie said...

Betul nak yg terbaik tak mana cukup sekali-dua, kenalah ada kesungguhan..

Najib Ariyan said...

bagus amalan ni... nak buat tu senang tapi nak istiqamah tu memang payah... sentiasa takder masa

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Nice sharing.. Salam Jumaat..=D

Farrah MF said...

Mari kita sama-sama amalkan. Nama Allah yang ini elok juga untuk pupuk wibawa dalam diri. Sesuai sangat utk yang kerja deal dengan orang, yang masuk pidato ke,..buat presentation ke. Amalkan selalu supaya penampilan kita nampak lebih berkarisma :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE