Friday, 17 October 2014

Awas HMFD!!

Penyakit tangan, kaki dan mulut (Hand, Mouth, Feet Disease- HFMD) ialah sejenis jangkitan virus yang disebabkan oleh beberapa kumulan virus termasuklah enterovirus (setakat ini terdapat 66 jenis telah dikenalpasti)

Penyakit tangan, kaki dan mulut ialah penyakit berjangkit sederhana. Ia merebak melalui sentuhan kontak secara langsung dengan lelehan yang keluar dari hidung dan tekak atau najis mereka yang telah dijangkiti kuman ini.

Penyakit ini amat mudah berjangkit pada minggu pertama pesakit menghidapinya. Penyakit tangan, kaki dan mulut tidak boleh merebak kepada atau daripada binatang peliharaan ataupun binatang-binatang lain.

Kanak-kanak berumur di bawah 5 tahun amat mudah dijangkiti penyakit tangan, kaki dan mulut. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menjangkiti sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat umur.

Cara mengawal penyakit tangan, kaki dan mulut dari merebak ialah :

Anda boleh mencuba Mealshakes multivitamin berbentik serbuk yang dapat menguatkan antibodi. Serbuk terbaik ini mengandungi protein yang tinggi, yang mudah diserap ke dalam sistem tubuh. 

Ini akan memberikan antibodi yang kuat untuk melawan penyakit.

Jom ikut layan testimoni adik Wafa yang mengalami penyakit tangan, kaki dan mulut ini!



Testimoni HFMD setelah konsisten minum Mealshakes dan ESP

Alhamdulillah, ibu dan ayah yang prihatin akan kesihatan anak-anak pastinya tidak berkira untuk memberikan yang terbaik untuk si manja!


Berpeluang membeli sambil menderma dengan pembelian Melashakes

7 sebab kenapa anda perlu beri Mealshakes kepada anak

Resipi Melty Hersheys Mealshakes


11 comments:

hainom OKje said...

Tgh musim ke sekarang ni sebab ada cucu sepupu tu tgh kena jangiktan ni

Jari Manis said...

bahaya nih..terima kasih jadi followr blog sis JM :-)..i'm follow u back

aishah nin said...

@hainom OKje : memang tgh musim penyakit HMFD ni. Kawan saya da 3 orang anak diorang kena penyakit ni. Kesian tgk. Ulser penuh dlm mulut

@Jari Manis : Welcome :)

Nursyafiqah 7468 said...

Anak saya walaupn kene HFMD ni, berkat mealshake, HFMD ni x melarat, x teruk, yang penting cepat sembuh!! Alhamdulillah....

aishah nin said...

@Nursyafiqah 7468 : alhamdulillah kan kak ika. Anak sihat ibu ceria..hihi

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Anak rakan ofis ada yang kena jangkitan nie awal tahun hari tu... Kesian sangat.

Farrah MF said...

Kasihan tengok budak yg kena jangkitan ni.

Belog Santai said...

Thanks Aishah for info...penyakit ni memang bahayakan..mudah berjangkit...

Khai♥Rin : anies said...

mesti menangis je kn baby yg kena HMFD ni kan...

aishah nin said...

@ahmad zul : memang tengah musim penyakit ni

@Farrah MF : Memang kasihan pun.. Merengek je la si kecik nanty..

@Khai♥Rin : Yup, gatal rasanya penyakit ni...mcm kena chicken pox kot...hihi

LydSunshine said...

Kesian tgk kalau budak2 kena sakit ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE