Tuesday, 25 February 2014

Punca Kekurangan Berat Badan (Underweight)

Istilah 'kurang berat badan' (underweight) sebenarnya merujuk kepada seseorang yang mempunyai berat badan yang kurang dari sepatutnyaberdasarkan umur, berat dan ketinggiannya. Ianya selalu dikira dengan menggunakan formula body mass index (BMI)Jadual BMI (Body Mass Index)
Seperti yang dapat kita lihat di jadual di atas, anda dikira sebagai kurang berat badan jika BMI anda kurang dari 18.5. Individu yang mengalami berat badan sebegini boleh jadi sihat atau berpenyakit. Jika berat badannya berterusan, dikhuatiri dia akan mengalami kekurangan zat makanan.

Ada beberapa punca yang menyebabkan kekurangan berat badan. Antaranya ialah :

1. Faktor kekurangan berat badan adalah kerana kurangnya pengambilan makanan.

2. Masalah penyakit yang melibatkan mental dan fizikal.

3. Keturunan. Bagi individu yang mempunyai baka genetik di mana kadar metabolismanya tinggi, badannya tidak menyimpan banyak kalori sebagai lemak, tetapi
 disimpan untuk dibakar sebagai tenaga.

4. Masalah pemakanan seperti anorexia atau bulimia, adalah masalah yang berkaitan dengan psychological kerana seseorang merasakan diri terlalu gemuk padahal sebaliknya. Pesakit ini akan mengurangkan kuantiti makanannya.

5. Para atlit yang menghabiskan berjam-jam lamanya untuk berlatih membakar banyak kalori sekaligus menyebabkan kekurangan berat badan.

6. Mungkin terdapat beberap parasit dalam usus manusia seperti cacing tapeworm. Parasit ini selalunya memakan nutrisi yang di makan oleh manusia.

7. Penyakit radang usus akan menyebabkan usus menjadi bengkak dan radang. Semua makanan yang dimakan dimakan tidak dapat dirproses dengan baik menyebabkan seseorang itu cirit beret dan sakit perut. Gejala ini akan menyebabkan penurunan berat badan.

Bagi menambahkan berat badan ialah dengan menambah pengambilan karbohidrat kompleks terutamanya makanan berbentuk kekacang, whole grain dan buah-buahan. Penambahan kalori dalam makanan juga amat perlu untuk menambahkan berat badan.

---> Bagi Aishah sendiri yang telah mempunyai pengalaman mengamalkan SET GAIN WEIGHT, MEALSHAKES, VITALEA dan B-COMPLEX result yang sangat memuaskan!

---> Kini dari berat 39kg telah menjadi 43kg. Usaha untuk naik 2kg. Doakan ye! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam sayang,
Aishah Nin
Call/Sms/WhatssApp : 012-7564158

2 comments:

Nurhazlin Hussein said...

Good info ! Baru tau , hehee .
Done follow you . Followers ke #30 :)

hazlinhussein.blogspot.com

aishah nin said...

semoga info ini berguna untuk kita semua..i follow u back..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE