Thursday, 26 December 2013

Tekanan Darah Tinggi Punca Strok..!!!

Hai semua..!!! Apa khabar pembaca setia blog Supplement Super Sihat? Aishah harap anda semua di dalam keadaan yang sihat dan ceria disamping keluarga dan insan tercinta.

Malam ni Aishah nak berkongsi tentang penyakit darah tinggi. Pasti ramai di kalaangan kita yang sinonim dengan penyakit ini bukan? Tekanan darah tinggi merupakan penyakit common rakyat di Malsaysia. Penyakit ini seperti menjadi satu fenomena plak kan.. 

Tentu ada dikalangan keluarga kita seorang atau dua orang yang mengalami tekanan darah tinggi. Begitu juga dengan ibu tercinta Aishah. Emak juga mempunyai tekanan darah tinggi yang masih dalam keadaan terkawal lagi. 

Apa itu darah tinggi?

Hipertensi atau tekanan darah tinggi merupakan di antara penyakit yang dialami di kalangan golongan dewasa di pertengahan umur dan warga tua di Malaysia. Ia lebih banyak dialami oleh lelaki berbanding wanita!
Tekanan darah tinggi atau hipertensi memberi gambaran di mana tekanan darah terhadap dinding arteri. Jantung menghasilkan tekanan bila mana ia mengepam darah ke seluruh badan.

Bagaimana mengukur tekanan darah tinggi?
Tekanan darah dapat diukur dengan menggunakan alat yang dinamakan "sphygmanometer". 
Terdapat dua bacaan dalam pengukuran tekanan darah iaitu BP 140/90mmHg.  
Nilai tinggi (140) dipanggil tekanan darah sistolik dan nilai rendah (90) pula ialah tekanan darah diastolik. Tekanan darah sistolik ialah tekanan darah dalam arteri (salur darah) bila jantung mengepam darah. Manakala tekanan darah diastolik pula ialah tekanan darah dalam arteri bila jantung berhenti mengepam di antara du denyutan.

Tanda-tanda
> Penyakit tekanan darah tinggi biasanya tidak menunjukkan tanda-tanda awal tapi sebaliknya mendatangkan komplikasi.

Komplikasi
1. Strok
2. Serangan jantung
3. Kegagalan jantung di mana pengepaman jantung menjadi lemah
4. Kegagalan buah pinggang

Antara suplemen yang boleh membantu penyakit ini?

Bagaimana Omega 3 dapat mengatasi darah tinggi :
> Omega 3 telah diuji dan dibuktikan untuk mengurangkan hipertensi (tekanan darah tinggi)
> Bertindak melancarkan saluran darah dan membuang kolestrol. Kolestrol yang tidak terkawal menjadi bapa kepada penyakit darah tinggi, kencig manis dan sebagainya.

"Patutlah, bila emak mengalami stress atau penat mula la kepala emak akan pening-pening lalat. Dan emak selalu akan mengadu di bagian leher selalu lenguh dan letih. Ini menunjukkan pelancaran darah tidak berjalan lancar!". Tapi sekarang emak merupakan pengamal tegar Omega Guard! Lagi-lagi bulan Disember ni Promosi Omega Guard. Aishah belikan emak 3 botol terus. Harga? Pastinya berbaloi!

> Menurut kajia terbaru, dari American Heart Association Journal telah menguji 5000 orang. Mereka mengenal pasti sejarah kesihatan dan mengukur tekanan darah pada awal kajian. Ia menunjukkan kebaikan Omega 3 merendahkan tekanan darah berbanding orang tidak mengambilnya.

Minyak ikan Omega-3 mengandung (DHA), dan (EPA). Minyak Omega 3 sangat penting dalam mengurangkan risiko penyakit jantung.
Minyak ikan omega 3 dapat membantu : 
> Menurunkan tekanan darah > Mengurangkan trigliserid > Memperlambatkan tompokan di arteri plak > Mengurangkan risiko denyutan jantung tidak normal > Mengurangkan risiko serangan jantung dan strok > Mengurangkan risiko kematian serangan jantung terhadap penghidapnya> Beberapa kajian klinikal yang melibatkan jumlah beberapa individu di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa CoQ10 boleh mengurangkan tekanan darah.

> Walaubagaimanapun, ia mengambil masa 4-12 minggu untuk melihat perubahan.

> Dalam satu analisis, selepas membuat 12 kajian klinikal, penyelidik membuat kesimpulan bahawa CoQ10 berpotensi menurunkan tekanan darah sistolik sehingga 17mm Hg tanpa kesan sampingan yang ketara.
> Membantu megekalkan tekanan darah yang normal dan paras kolestrol
> Menggalakkan kesihatan kardiovaskular
> Menurunkan kolestrol LDL, trigliserida dan kelikatan darah

Alhamdulillah, selepas pengambilan Omega Guard (3biji sehari) oleh emak, tekanan darah tinggi emak berada di tahap normal. Emak juga kelihatan berteaga dan cergas. I'm very happy for you mum!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam sayang,
Aishah Nin
Shaklee Ind. Distr.
Call/Sms/WhatsApp : 012-7564158
Email : aishahz_88@yahoo.com.my

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE