Monday, 16 December 2013

Anak-anak Asthma, Lelah, Semput dan Batuk Atasi dengan Omega Guard

Assalamuaalaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni Aishah nak menyentuh mengenai ASTHMA/SEMPUT atau lebih dikenali LELAH. Macam-macam version panggilannya...hihi

Asthma adalah penyakit kronik berpunca dari kekejangan otot di cabang tenggorok yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak dan sempit. Meskipun ia tidak boleh diubati, asthma boleh dikawal dengn cara mengurangkan serangan melalui penjagaan rapi.Kanak-kanak Asthma?

Terdapat 2 kategori Asthma terhadap kanak-kanak;
  • Asthma yang tidak kerap (mild Intermitten Asthma)
  • Asthma yang kerap (Persistent Asthma) - berlaku sesak nafas lebih kerap
Tanda-tanda anda atau anak anda mengalami Asthma;
  • Kedengaran bunyi ketika bernafas (wheezing)
  • Batuk berlendir
  • Dada terasa ketat ketika bernafas. (sukar bernafas)
Satu kajian di Hospital DiRaja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko berkaitan dengn masalah pernafasan, katanya". Menurut beliau, hasil kajian itu mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko sma kecuali ikan.

Ini memberi gambaran bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asthma terutama semasa kecil. Bagi mereka yang menghidapi asthma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan risikonya.

Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega 3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Docosahexanoic (DHA). Omega 3 inilah yang bertindak mencegah penyakit asthma di awal usia kanak-kanak serta dapat mengurangkan serangan bagi mereka yang menghadapinya, jelasnya." Tambah Jagdev, antara sumber Omega 3 terbaik ilah ikan lautsejuk seperti tuna, kod halibut, salmon, sardindan mackerel.

Antara ubatan yang biasa dicadangkan oleh doktor untuk merawat asthma adalah steroid. Tetapi kita harap maklum steroid, memberi kesan sampingan untuk jangka masa panjang. Untuk info anda, kandungan Omega 3 mampu bertindak seperti steroid tetapinya ianya tidak akan memberi kesan sampingan seperti steroid. Bonus bagi ibu menyusukan bayikerana kandungan dalam DHA dalam Omega akan disalurkan kepada anak (DHA baik untuk otak anak).

kajian juga menunjukkan mereka yang menghidapi penyakit berkaitan inflamasi seperti asthma mempunyai kandungan Omega 3 yang rendah! 

Pengambilan Omega 3 dari minyak ikan Omega Guard dapat membantu meredakan inflamasi.Jom layan testimoni Puan N yang anak beliau menghidapi asthma dan kini alhamdulillah bebas dari neb ^__^

Testimoni kanak-kanak asthma

Apa yang menarik lagi, sepnjang Disember ini harga promosi Omega Guard yang super jimat. Rata-rata akan beli 2 botol terus bila tahu harga promosi minyak ikan ini. Nak order boleh hubungi saya segera ^_^

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam sayang,
Aishah Nin
Shaklee Ind. Distr.
Call/Sms/WhatsApp : 012-7564158
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE