Wednesday, 3 July 2013

NAK HAMIL : 10 Cara Tingkatkan Kesuburan

Assalamualaikum buat semua pembaca setia Supplement Super Sihat... Bagaimana hari anda? Aishah harap ceria-ceria selalu yeee...jangan moody2...senyummmm ^____^

Hari ni Aishah nak bagi tips 10 Cara Tingkatkan kesuburan.. Info ni Aishah dapat dari sini..

1) WATCH YOUR WEIGHT. Berat badan yang berlebihan, terutamanya LEMAK akan menghasilkan hormon yang menganggu OVULASI. Turunkan berat badan ke BERAT IDEAL.

2) EAT WELL. Ambil PROTEIN, ZINC dan VITAMIN C yang mencukupi. Kekurangan NUTRIEN ini berkait rapat dengan DELAY MENSTRUAL dan mengakibatkan KEGUGURAN.

3) QUIT SMOKING.

4) KNOW YOUR MENSTRUAL CYCLE. Normal menstrual cycle adalah 25-35 hari (kira dari hari pertama haid), kalau menstrual delay samapi 42 hari, nda kurang ovulasi. Sila jumpa pakar gynea.

5) CERIAKAN HIDUP ANDA. Kajian menunjukkan wanita sukar hamil jika dalam keadaan tertekan dan stress.

6) STOP ALCOHOL. Kajian menunjukkan pengambilan alkohol menurunkan peluang untuk hamil.

7) HAVE SEX MORE OFTEN. Mengadakan sex setiap minggu meningkatkan Hormon Estrogen. Badan akan faham yang kamu sedang cuba hamil.

8) JANGAN PANCURKAN AIR ATAU BASUH VAGINA ANDA BERLEBIHAN. You will wipe outgood bacteria which protectyour vagina.

9) AMBIL SUPPLEMENT KESUBURAN

B-Complex -  Vitamin B, terutamanya asid folik adalah bahan genetik penting dalam telur dan sperma.Bersama Vitamin B12 dan B6, asid folik berfungsiuntuk memastikan kod genetikbayi anda intact dan meningkatkan kesuburan.

ZINK - Kekurangan zink menyebabkan perubahan kromosom kepada wanitadan lelaki yang menyebabkan ketidaksuburan. Zin penting untuk menghasilkan hormon estroden dan progesteronedan membuat lapisan luar dan ekor sperma.

OMEGA 3 Asid Lemak - Ini adalah penting untuk fungsi hormon dan mengawal keradangan yang boleh menganggu uterus. Bagi lelaki OMEGA 3 adalah penting kerana air mani adalah kaya dengan prostaglandin, yang diperbuat dari lemak ini.

SELENIUM - Melindungi anda daripada radikal bebas, membantu untuk mencegah kromosom yang boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan keguguran serta membantu meningkatkan bilangan sperma.

VITAMIN E - Satu lagi antioksidan yang kuat meningkakan kesuburanapabila diberikan kepada lelaki dan wanita. pengambilan Vitamin E meningkatkan19-29% peluang untuk hamil.

Berita baik..!! Vitamin E Shaklee turut mengandungi Selenium... Jadi jimat...!! heee

10) BERDOA dan SOLAT HAJAT memohon dari Allah swtYANG MAHA PENYAYANG supaya dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah. Jnagan berputus asa kerana ia bukan sifat orang Islam.

Supaya tips serba ringkas ini dapat membantu pasangan yang masih berusaha menimang cahaya mata. Insyaallah...

Berminat untuk mendapat supplement kesuburan..?? boleh hubungi Aishah...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam sayang,
Aishah Nin
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852748
WhatssApp : 012-7564158
Mobile : 013-7190406


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE