Tuesday, 23 April 2013

Senggugut Antara Punca Ketidaksuburan


Assalamualaikum kepada pembaca setia Supplement Super Sihat. Lama rasanya Aishah tak update di blog ni...Masa yang ada tak mengizinkan. Hari ini Aishah nak kongsi serba sedikit mengenai senggugut. Mesti ramai di kalangan wanita pernah mengalami senggugut ni kan??

Ada yg teruk sampai terguling-guling atas katil dan ada yg biasa sahaja. Tahukah anda SENGGUGUT merupakan PUNCA KETIDAKSUBURAN!

Senggugut? Senggugut ialah rasa sakit sewaktu datang haid ini yang disebabkan oleh kuncupan rahim yang begitu kuat untuk mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur sedikit tisu daripada selaput endometrium. Kesakitan ini berbeza antara seorang wanita dengan yang lain. Ada yang mungkin rasa sakitnya ringan sementara yang lainnya akan mengalami sakit yang teruk hingga tergolek-golek. Jangka waktu sakit juga berbeza, ada yang mengalami sehari, ada pula yang mengalaminya setiap kali datang haid bergantung kepada keadaan.

Senggugut biasanya akan hilang selepas berumahtangga dan mendapatkan anak. Kehamilan dan kelahiran dapat mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi punca pada senggugut. Walau bagaimanapun sebahagian kecil dari mereka akan menghadapi masalah ketidaksuburan dan mudah gugur kandungan jika senggugut itu berterusan selepas kahwin. Mereka juga mungkin mengidap penyakit ‘endometriosis’.

Ramai yang mengambil ubat seperti Panadol, Aspirin, Ponstan, Synflex untuk melegakan senggugut. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini hanya memberikan kelegaan sementara sahaja dan senggugut akan berulang lagi pada kitaran haid seterusnya.

Jom atasi masalah senggugut dengan pengambilan suplemen. Suplemen ini bukan sahajamengurangkan masalah senggugut tetapi turut membantu dalam mengatur kitaran haid dan memberikan rasa sihat kepada anda.
GLA Complex

Digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. Ia juga menggalakkan kesihatan semasa kitaran haid

 

OsteMatrix

Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan. Membekalkan unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi, mengandungi magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya dan vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium.

 

B-Complex

Lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan bagi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil. Kekurangan vitamin B meningkatkan paras estrogen dan kesan PMS.

Untuk keterangan lanjut mengenai produk boleh hubungi Aishah.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sayang,
Aishah Nin
Shaklee : Independent Distributor
ID Shaklee : 852748
Mobile : 013-7190406 (Aishah)
Email : aishahz_88@yahoo.com.my


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE