Thursday, 3 January 2013

Nutrisi Untuk Ibu Mengandung

Nutrisi untuk Ibu Mengandung... Awas, kekurangan nutrisi boleh menyebabkan risiko kelahiran pra-matang...

Alhamdulillah,dapat juga update blog ni setelah beberapa hari kebelakangan ni MR CELCOM asyik wat  hal je...hihi

Entri kali ni Aishah suke sgt even lum kawen lagi...anak pun confirm2 la xde  lagi kannn TAPI Aishah nak share kepada anda semua... Taon lepas bulan Dec 2012 Sabtu tarikh lupe....hihi...Shaklee Johor Branch ade wat talk tentang nutrisi ibu ketika hamil...bessttt sangat smpai ternganga-nganga dengar Jane bg info...hihi

Rupa-rupanya baru Aishah tahu Ibu2 yang plan untuk pregnant seeloknya start ambil supplement seawal 6 bulan sebelum merancang untuk pregnant. Bukan da pregnant baru terhegeh2 nak cri supplement....ingat ye 6 BULAN SEBELUM MERANCANG UTK PREGNANT...

Kenapa Nutrisi Penting Semasa Kehamilan?
 
1. Kelahiran TANPA KOMPLIKASI. Mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang.
 2. Untuk kesihatan ibu dan bayi.
3. Untuk perkembangan bayi yang sihat.
4. Untuk proses pemulihan yg cepat - waktu pantang.
5. Hormon yang tidak seimbang.
6. Mengelakkan berat badan bertambah terlalu mendadak.

 

 
Di bawah ini adalah cadangan vitamin dari SHAKLEE yg paling sesuai yg diperlukan oleh ibu hamil....


Nutrisi : Zat Besi
 
Membentuk hemoglobin untuk mengangkut oksigen dalam darah (penting untuk ibu dan bayi). Ibu mengandung perlukan banyak darah kerana fetus yg sedang membesar akan menyerap zat besi dari ibu.
Masalah ANEMIA (low HB) ketika hamil biasa terjadi apabila si ibu mempunyai paras hemoglobin yg rendah ketika mengandung terutama di trimester pertama (3 bulan pertama). Tu merupakan salah satu tanda si ibu kekurangan zat besi. Keadaan ni sebenarnya amat bahaya kerana boleh menyebabkan RISIKO KELAHIRAN BAYI KURANG MATANG.

Supplement yg dicadangkan : VitaLea Iron Formula
 
Dirumus khas dgn 28 vitamin-vitamin penting dan mineral perlu untuk kesihatan optimum dan tenaga. Antara vitamin dan mineral yang terkandung dalam Vitalea-Iron adalah:
    > Vitamin B12 - membantu tumbesaran fetus, mengelakkan anemia (low HB)
    > Iodin - untuk membina ligamen dan otot dan juga membantu tumbesaran fetus.
    > Zat besi - untuk membentuk hemoglobin.
    > Copper - menukarkan zat besi kepada hemoglobin.

Nutrisi : Asid Folik
Wanita yang merancang untuk hamil memerlukan 400mcg asid folik semasa konsepsi dan semasa awal kehamilan untuk mengurangkan risiko bayi dilahirkan denagn kecacatan tibu neuron sebanyak 70%.
 
 
Asid folik juga penting untuk :
> membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru.
> menyokong sistem saraf yang sihat
> penghasilan hormon-hormon dan sel darah merah
> penghasilan tenaga
 
Supplement yg dicadangkan : B-Complex
Lengkap dgn kesemua 8 kumpulan vitamin B dan mempunyai sistem penyerapan bioaktif (untuk meningkatkan penyerapan asid folik kerana asid folik sukar untuk diserap oleh tubuh. ). Pastikan vitamin B yang anda pilih LENGKAP DENGAN 8 KUMPULAN VITAMIN B termasuk asid folik dan biotin. Kebanyakkan vitamin B di pasaran tidak mengandungi biotin kerana kosnya agak mahal. AWAS..! Kebanyakkan asid folik di pasaran (99%) bersifat sintetik.
 
Jadual diatas menunjukkan jumlah bioton dlm jenama A dan K lebih sedikit dari Biotin yg ada dalam produk SHAKLEE (:
 
Nutrisi : Vitamin C
 
1. Penting untuk penghasilan kolagen. Kolagen penting untuk membina tulang rawan, otot-otot dan tulang fetus.
2. Penting untuk sistem imun - membantu melawan jangkitan dan penyakit (bagi wanita hamil, ibu yg menyusu dan bayi).
Satu kajian menunjukkan ibu menyusu yang mengambil vitamin C, mempunyai kosentrasi vitamin C pada bayi. Oleh itu, bayi2 yg secara EKSLUSIF DIBERI SUSU IBU tidak mengalami kekurangan vitamin C dan KURANG JANGKITAN PENYAKIT.
 
Supplement yg dicadangkan : Sustained Released Vit C Plus
 
 
Nutrisi : Protein
 
Protein merupakan blok-blok pembinaan asas ibu dan bayi. Bayi berkembang dengan sangat pantas pada trimester ke-2 dan ke-3, dan memerlukan protein yg banyak untuk pertumbuhan.

Supplement yg dicadangkan : ESP- Energizing Soy Protein
 
 
 
Nutrisi : Kalsium
 

Untuk tulang yg kuat dan sihat. Penting kerana baby yang sedang membesar juga akan menyerap kalsium dari ibu. Akibatnya, jika si ibu kekurangan kalsium, si ibu akan mengalami osteoporosis...

Supplement yg dicadangkan : Ostematrix
 

PENTING!!! Pastikan kalsium yg anda pilih mengandungi Vitamin D dan Megnesium untuk penyerapan sempurkan dan untuk mengelakkan terjadinya batu karang.

Tambahan...

Tingkatkan kesihatan semasa hamil dengan Shaklee Omega Guard..!!!
EPA dan DHA dalam diet wanita hamil mampu memberi KESAN POSITIF terhadap PERKEMBANGAN KOGNITIF dan VISUAL BAYI. Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori. DHA adalah NUTRIEN UTAMA OTAK, sistem saraf dan retina.
Pengambilan tinggi Omega-3 semasa kehamilan boleh MENGURANGKAN RISIKO ALAHAN PADA BAYI.
 
 
Pastikan fish oil yg anda ambil, mempunyai kandungan EPA dan DHA yg TINGGI
Anda yg ingin mendapatkan konsultasi tentang hal ini, jangan malu2 kucing untuk sms Aishah ok...
 
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Salam sayang,
Aishah Nin
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852748
Mobile : 013-7190406


 
 



 


 
 
 





 




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PESANAN

Copyright© www.aishahnin.com . design by : UMIESUE